Upeat diy korvikset ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla!

Nämä upeat diy korvikset olen kutonut ikivanhalla kudontatekniikalla, jota on käytetty kalaverkkojen valmistamiseen muinaisista ajoista aina näihin päiviin asti. Kalaverkkojen lisäksi samalla tekniikalla on kudottu entisaikoina kasseja ja riippumattoja, myöhemmin keskiajalla pienisilmäistä pitsiä. Kuten arvata saattaa kudontatapoja ja -välineitä on paljon erilaisia, kutomiseen käytetty lankakin voi vaihdella pellava-, puuvilla- ja kalalangan vahvuuksista toiseen.

Olen opetellut Taitokeskuksen käsityökoulussa tätä ikivanhaa kalaverkon kudontatekniikkaa opettaja, taiteilija Saija Lehtosen opastuksella. Alku ei mennyt ihan mutkattomasti, mutta lopulta lankamyttyräni suoristuivat ryhtiinsä, ja niin siinä kävi, että tykästyin ihan tosi paljon tähän muinaiseen käsityötekniikkaan.

Kotona aloinkin sitten kaivella kaapeistani jämälankoja pöydälle ja palauttelin koulussa oppimaani muistiin. Ihan heti tämä käsityötekniikka ei minulta sujunut, mutta toistojen jälkeen se alkoi tuntua lopulta helpolta. Siinä kutoessani mielessäni vilahteli tällaiset itse kudotut upeat korvikset, joita teinkin sitten lopulta muutamatkin, niin kivaa tämä kalaverkon kudontatekniikka oikeasti on!

Näissä omissa koruissani verkkokudonta on jätetty yhteen kerrokseen eli korvikset on kudottu alkusilmukoilla. Jos kudontaa jatkaisi, muodostuisi lopulta verkko, jonka pohjan alku tämän yhden korviksen kudontatyö onkin. Näihin korviksiin saa upotettua myös mainiosti kevyitä jämälankoja.

Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla kudotut korvikseni
Ikivanhat kädentaidot ja perinteet inspiroivat minua. Upeat diy korvikset olen valmistanut ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Ikivanhat kädentaidot ja perinteet inspiroivat minua

Diy korvikset verkkokassin aloitussolmuilla

Näissä diy korviksissa langan suhteen ei tarvitse olla niin tarkka kuin kalaverkon kutomisessa, sillä korviksiin ei kohdistu painoa, riittää kun lankaa on mukava kutoa ja se miellyttää omaa silmää. Kutomista helpottaa kumminkin, jos lanka ei ole kierteeltään kovin löyhää ja se on tasaista.

Kudontatekniikassa on vain kaksi työvaihetta, silmukan kutominen ja sen kiinnittäminen. Lanka kudotaan pienen renkaan ympäri ja kudontakerroksia on vain yksi, sen jälkeen korvis on valmis, ei sen enempää. Nämä korvikset ovat nopeampia tehdä kuin kokonainen kalaverkko tai vaikkapa verkkokassi. Korvikset ovat käsityönä lopulta melko yksinkertaiset, silti lopputulos voi olla näinkin näyttävää ja kaunista.

Korvisrengas voi olla ihan mikä vaan rengas, kunhan kudontavälineen eli kävyn saa vietyä sen läpi. Käpyyn kierretään kudontalanka etukäteen valmiiksi. Lankaa ei paljoa yhteen korvikseen kulu, siksi langan loppuja voi hyvin käyttää tähän työhön.

Välineiden kokoa vaihtamalla saa korviksista pienempiä tai suurempia, ja lankoja vaihtamalla korvikset näyttävät taas ihan erilaisilta. Kudonnan edetessä lankaan voi halutessaan lisätä esim. koristeita, jolloin korviksiin saa taas lisää uutta ilmettä, korvisten keskiosassa koristeet näyttävät varmasti myös hauskoilta.

Nämä kaikki kolme korvisparia on kudottu muuten samoilla välineillä, mutta niiden renkaat vaihtelevat kooltaan, langat ovat myös erilaisia jokaisessa korvisparissa.

Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Pieneen renkaaseen kudotut talven väriset korvikset näyttävät tältä

Kaksi eri kokoista korvistakin voi yhdistää yhdeksi, tällöin korviksiin saa mukavasti kerroksellisuutta. Nämä korvikset ovat todella näyttävät ja omat lempparini!

Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Kerroskorviksiin on kudottu kaksi korvista, jotka ovat kuumaliimattu päällekkäin. Päällimmäinen kukka on kudottu pieneen renkaaseen, alimmainen isoon renkaaseen. Värimaailma kuuluu keväälle.

Niin tai näin, yksinkertaisinakin nämä kalaverkkotekniikalla kudotut korvikset ovat todella upeat!

Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Ison renkaan keskiosa jää näyttäväksi, kukan voi nähdä vaikkapa aurinkona, vaikka aurinko ei väriltään talvelle kuuluva harmaa olekaan

Työohjeet

Tarvitset diy korvisten punontaan

 • renkaita, hyödynnä kierrätysmateriaaleja kuten metallista avaimenperärengasta, muovista verhorengasta tms. Varmista, että käpysi kulkee sujuvasti renkaan läpi. Kävyn ja renkaan on sovittava toisilleen.
 • jämälankoja, kevyet langat ovat parhaita, villalangat ovat tähän työhön liian paksuja
 • sakset
 • kävyn, toiselta nimeltään kielikäpy. Älä huoli, näet kohta kuvasta mikä se on, ellei se ole sinulle jo ennestään tuttu kapistus. Käpyjä voi ostaa kierrätyskeskuksista, josta itse löysin kaksi puista, tai kalastusliikkeistä, joista voi ostaa muovisia käpyjä. Mitä pienempi numero käsvssä on, sitä isompi käpy. Mitä leveämpi käpy on, sitä isompi korviksen renkaan täytyy olla, jotta käpy kulkee sen läpi.
 • kapula, puinen spatula tms. Tämä työväline määrittelee leveydellään korviksen silmukan suuruuden. Mitä isompi/leveämpi työvälineesi on, sitä isommat korvistesi silmukoista tulee (isot terälehdet).
 • kangasklipsi
 • isosilmäinen neula langan päättelyyn
 • puuliimaa (valkoista liimaa) ja vettä, kippo, ritilä tai esim. foliota kuivausalustaksi, kenties virkkuukoukku tai hammastikku suoristamaan korviksen terälehtiä kovettamisvaiheessa
 • korviskoukut, välikappale ja kahdet korvislattapihdit
 • kuumaliimapyssy, jos teet kerroskorvikset
Kalverkon kudontatekniikalla voi valmistaa korviksiakin.
Korvisten verkkokudonnan tärkeimmät työvälineet

Näin korvikset kudotaan

Ennen kuin aloitetaan varsinainen kalaverkkokudonta, käpyyn keritään lankaa

 • keri lankaa käpyyn siten, että kuljetat lankaa alhaalta ylös kävyn kieleen
 • kierrä langalla kielen takaa ilman löysyyttä ja kuljeta lanka kävyn alaloveen
 • kuljeta lanka alalovesta itsestäsi pois päin, kävyn taakse
 • käännä käpy ja toista
 • langan määrä riippuu korviksesi koosta, lenkkien määrästä ja langan paksuudesta, mutta yksi kävyllinen lankaa riittää kyllä yhteen korvikseen. Langan määrä on sopiva, kun käpy on jonkin verran pullollaan.
 • lankaa voi jatkaa solmulla, jos lanka loppuu kutoessa. Täytä ensin käpy ja solmi langat vasta sitten yhteen.
Kalaverkon kudontatekniikan käpy.
Kudontalangan kerimistä käpyyn

Nyt päästäänkin sitten itse kudontavaiheeseen. Kukdontavaiheita on vain kaksi: silmukan luominen ja silmukan kiinnittäminen.

Nämä korvikset syntyvät yksinkertaisesti vain silmukan luomisesta ja kiinnittämisestä, ja korvisten tekotapa on sama kuin mitä se on verkkokassin aloituksessa. Jos verkon kudontaa jatkettaisiin tästä eteenpäin, kudonta muuttuisi varsinaiseksi kutomiseksi, jossa silmukat kiinnitettäisiin solmulla edellisen kerroksen silmukkaan (tapoja on monia).

1. Silmukan luominen

 • solmi langalla tukeva solmu renkaaseen
 • asettele kapula/spatula renkaan alle siten, että spatulan yläreuna on kiinni renkaassa
 • nosta renkaasta tuleva lanka spatulan päälle ja pidä peukalolla lankaa paikoillaan
 • vie käpy spatulan alta taakse, vie käpy renkaan läpi (alakuvassa kohta 1.)
 • vie käpy silmukan läpi kuten alakuvassa 2.
 • kiristä ja tuo lanka spatulan yläkautta etupuolelle
Kävyllä kutomista.
Silmukan kutominen. Spatulan leveys määrittelee sen kuinka iso silmukasta tulee. Spatulan reuna ja renkaan reuna ovat toisissaan kiinni, näin silmukan koko pysyy vakiona kudonnan ajan. Kun silmukka on luotu ja kiristetty, lanka tuodaan lopuksi spatulan yläkautta spatulan etupuolelle.

Nyt silmukka on valmis. Seuraavaksi silmukka on kiinnitettävä renkaaseen.

Kävyllä kutomista.
Tähän vaiheeseen työsi jää, kun ole luonut uuden silmukan. Tämän vaiheen jälkeen siirrytään silmukan kiinnittämiseen renkaaseen.

2. Silmukan kiinnittäminen renkaaseen

Kun olet luonut silmukan, se on seuraavaksi kiinnitettävä renkaaseen. Silmukan kiinnittäminen tapahtuu seuraavasti:

 • vie lanka ranteen puolelle
 • vie käpy renkaan alta renkaan läpi alla olevan kuvan mukaisesti
 • kiristä lanka
 • lanka jää kiristettynä spatulan yläpuolta spatulan eteen, peukalo pitää lankaa paikallaan
 • silmukka on nyt kiristetty paikoilleen ja se on valmis
Kävyllä kutomista.
Silmukan kiristäminen renkaaseen. Tämän työvaiheen jälkeen kiristä lanka. Jatka uuden silmukan luomisella työtäsi.
 • pudota valmiita silmukoita spatulalta pois työn edetessä, sillä suora spatula ei taivu pyöreän renkaan muodon mukaan. Spatulalla kannattaa pitää muutamia silmukoita kerrallaan.
 • ensimmäisiä silmukoita voi pitää paikoillaan kangasklipsillä, tämä helpottaa viimeisten silmukoiden luontia
 • kun silmukoita on tarpeeksi renkaan ympärillä, tee lopuksi kaksi silmukan kiinnitystä peräkkäin
 • katkaise lanka ja pujota neulalla lanka työhön
Upeat diy korvikset voi valmistaa myös ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla
Hienosti pärjäsit, eihän ollut vaikeaa?

Korvisten kovettaminen ja viimeisteleminen

Korvikset kovetetaan vesi-liima -seoksella (1:1). Puristele korviksista ylimääräinen neste pois ja suorista lenkit. Aseta korvis ritilän tai folion päälle, suorista lopulliseen asentoon silmukat ja anna kuivua.

Kun korvikset ovat kuivat, aseta korvisvälikappale ja korviskoukku lattapihdeillä paikoilleen.

Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla.
Upeat diy korvikset voi valmistaa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla

Yksinkertaista eikä niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Näiden korvisten kutominen on myös hyvää harjoittelua, jos innostut joskus verkkokutomisesta enemmänkin ja kudot itsellesi esim. ihanan vanhan ajan verkkokassin. Sellainen olisikin aika ihana hedelmien kestokassina tai laukussa varakassina, kunhan kudontalangan pitäisi vain tarpeeksi kevyenä ja napakkakierteisenä, jotta solmut pysyisivät hyvin paikoillaan.

Verkkokutomisen pauloissa, Tuija

Lue lisää kalaverkkokudonnasta artikkelista Kaunis unisieppari valmistuu poronsarveen kalaverkkoa kutomalla.

Lisäys: Näitä keltaisia korvakoruja käytin juhla-asussani, kun minut palkittiin Vuoden Käsityöharrastaja 2022 -gaalassa Kokkolassa.

Upeat diy korvikset voi valmistaa vaikkapa ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla

Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instargamissa.