Julkaistu 2.12.2019, päivitetty 8.9.2020
Kaunis valomekko pääsee ihanasti oikeuksiinsa näin syksyllä, se on oikea unelma-mekko pimeneviin iltoihin. Valomekko loistaa näyttävästi ja se on taatusti lapselle mieleinen ja erilainen asu.
Ompelin 5-vuotiaalle Houpille eskarin joulujuhliin tämän valomekon. Hänellä oli myös syntymäpäivät 6.12 eli pian tämän artikkelin ensimmäisen julkaisun jälkeen. Valomekko on myös osuva valinta syntymäpäiville.
Näytän sinulle kuvia hämärässä säihkyvästä valomekosta Houpin päällä ja kerron myös miten sinäkin saat ommeltua tämän helpon keijukaismekon. Tämä on suorastaan jokaisen pikku-tytön unelma-mekko! Vai mitä mieltä olet?
Valomekko on unelma-mekko pimeneviin iltoihin, mutta miten se syntyi?
Valomekko on toteutettu helpoimman kautta. Mekon yläosan kaavat sain Houpin vanhasta paidasta. Fiksailin kaavaa jonkin verran, jotta sen koko tulisi päivitettyä ja mekosta tulisi sopiva. Yläosan ompelin trikoosta.
Paidan hihan suihin rypytin pehmeää tyllikangasta, joka on 100% nylonia. Pehmeästä tyllistä tulee kaunis, höyhenen kevyt ja ilmava koriste, joka ei pönkötä.
Valomekon alaosassa on punainen alushame ja useita kerroksia rypytettyä pönköttävää tylliä. Nämä kerrokset on ommeltu yläosan helman reunaan kiinni.
Valojen patteriyksikölle ompelin alushameen kankaasta pussin, joka on alimmaisen tyllikerroksen kankaan päällä. Myös se on ommeltu yläosan helmaan kiinni.
Valoketju on kiinnitetty ompelemalla se sieltä täältä pienin pistoin tylliin. Se kiertää helmaa satunnaisesti eikä sen asettelemista ole sen kummemmin suunnitteltu. Valoista tulee kauniit, kun ne ovat epäjärjestyksessä, mutta kumminkin siten, että niitä on helmassa tasaisin välein joka puolella.
Valot voi kätevästi laittaa pois päältä, jos tilanne niin vaatii. Ja laittaa taas päälle, kun mekon on tarkoitus jälleen loistaa. Tämä käy kätevästi ja huomaamattomasti, sillä painike on helman etuosassa.
Olen käyttänyt ennenkin käsitöissäni tuota samaa tapaa, joissa vanha vaate toimii kaavana. Trikooasu on koululaisen paras asu -artikkelin tunikan yläosassa on käytetty tätä samaa kaavaa kuin tässä valomekossa. Se toimii erinomaisesti myös esim. virkkauksissa. Kuinka paloista virkattu mekko valmistuu helpoimmin? -artikkeliani voit käydä lukemassa täältä.
Lapsen ilo syntyi valomekosta
Houppi ihastui valomekkoonsa nähtyään sen ensimmäisen kerran. Hän halusi koittaa sitä päällensä ja mennä pimenevään iltaan pihamaalle katsomaan kuinka mekon valot näkyivät. Hän pyörähteli valomekossaan kuin keijukainen. Lapsen iloa ja riemua on todella hellyttävää katsella.
Tätä mekkoa oli hauska suunnitella ja tehdä. Ompelemisen ei todellakaan tarvitse olla monimutkaista eikä vaikeaa kuten ei tämänkään mekon. Käytän mielelläni käytettyjä vaatteita kaavana uusille asuille. Näin kaava on jo testattu ja vaate istuu varmasti päällä.
Asun pienet oivallukset saavat yksinkertaisenkin mallin hauskaksi ja yksilölliseksi. Aina niiden ei tarvitse olla suurta. Tällä kertaa niitä oli hihansuiden rimpsut ja helman valot, ensi kerralla kenties ihan jotain muuta.
Valomekko on pienelle tytölle unelma-mekko ja huomiota herättävä asu syksyn ja talven pimeneviin iltoihin. Ja valoa me tarvitsemmekin, vaikkakin syksyn pimeys osaa olla sellaisenaankin tunnelmallista ja ihanaa. Miltähän nuo valot muuten näyttäisivät pipossa?