Viltistä ruudullinen muotitakki

Viltistä ruudullinen muotitakki, miltä kuulostaisi? Kävin taas tässä yhtenä päivänä kierroksella kierrätyskeskus Nextiilissä ja löysin 8 eurolla tällaisen ihanan käytetyn lämpimän viltin, josta ompelin siis lopulta itselleni muotitakin. Ihastuin tuohon ruutuvilttiin samantien, kun näin sen hyllyssä. Koska viltti oli käytetty ja edelleen hyväkuntoinen eikä juurikaan nyppääntynyt, ajattelin, että sen on oltava hyvälaatuinen (onhan se jo testaantunut käytössä vilttinä) ja siis sopiva kierrätettäväksi.

Lämmin viltti toimii hyvin myös lämpimänä takkina. Viltti oli melkoisen iso, mutta tiesin paljon ommelleena, että pitkä takki vaatii myös paljon kangasta. Mittailin vilttiä mielessäni. Jos kangas ei ihan riittäisi, osaisin kyllä varioida kaavoja ja takkia tilanteen mukaan, joten sen enempää minun ei enää tuota halpaa kierrätysvilttiä tarvinnut miettiä vaan ostin sen tyytyväisenä löytööni. Nämä ruudut osaavat olla sitten ihania ja toimivat takissakin herkullisesti, vaikka ne ovatkin peräisin viltistä, eikö sinustakin?

Kierrätetystä viltistä ompelin itselleni trendikkään takin.
Kierrätetyistä vilteistä on moneksi, vaikkapa trendikkääksi muotitakiksi.

Viltistä tuli kuin tulikin muotitakki

Viltti oli kooltaan 134 x 214 cm ja se riitti juuri ja juuri tämän takin malliin. Tosin jouduin leikkaamaan takin leveyssuunnassa, sillä pituussuunnassa kangas ei olisi millään riittänyt. Vilttikangas ei onneksi joustanut, joten tämä mahdollistikin tämän epätavallisen poikittaisen leikkaussuunnan. Näin päin leikattuna sain takkiin onnistumaan myös mallin mukaisen pituuden. Onneksi vilttikangasta riitti nippa nappa eikä pituudesta tarvinnut tinkiä, tähän takkiin kun sopii niin ihanasti juuri tämä pituus!

Takin kaava on lehdestä

  • Fashion style no 10/2021

Kierrätysviltistä muotitakiksi
Viltistä ruudullinen muotitakki

Ompelin tämän takin ihan tavallisella ompelukoneella, joka on sellainen karvalakki-malli eli siinä ei ole mitään erikoisuuksia tai lisävarusteita.

Viltti-kankaan leikkaus ja ompelu

  • takkini kaavat ovat kokoa L
  • saksankielisen lehden kaavojen ymmärtäminen vaati google kääntäjää, työohjeita en kylläkään kääntänyt vaan ompelin takin omalla työjärjestykselläni
  • olen jonkin verran muunnellut takin kaavoja mm. takakappaleen yläleikkauksen jätin pois ja hihan suiden tampit ovat matalammat kuin ohjeessa (kangas ei riittänyt, mutta hihoista tuli näinkin itselleni täysin sopivan mittaiset, vaikka olen pitkäraajainen)
  • viltin ruudut helpottivat leikkaussuunnittelua (mutta toisaalta myös hankaloittivat johtuen kankaan rajallisesta määrästä ja kohdistuksista) ja ompelua
  • vilttikangas purkaantui jonkun verran, joten kaikki kappaleet oli huoliteltava
  • vilttikangas on jonkun verran huopunut, joten se on lämmin
  • ompelukone veti paksujenkin kohtien yli hienosti, vaikka ajoittain vilttikerroksia oli useitakin päällekkäin
  • vilttikankaan ompeleminen oli helppoa, kankaat pysyivät mukavasti paikoillaan
  • ompelin jokaisen sauman katesaumaksi, näin saumoista sai kauniit
  • takissa ei ole vuorta eikä tukikankaita
  • sivutaskut on upotettu sivusaumaan, taskupussit on ommeltu vuorikankaasta
  • helmat on sivuilta pyöristetty ja auki sivusaumasta 23 cm
  • takin 6 nappia ovat kierrätettyjä ja vanhoja, äidiltäni perimiä
Kierrätysviltistä saa mainiosti vaikkapa muodikkaan takin
Takkiin kuului myös käsinompeluvaiheita
Ompelemalla saa kierrätetystä viltistä itselleen vaikkapa muodikkaan takin
Viltistä ruudullinen muotitakki
Viltistä muotitakki
Viltistä ruudullinen muotitakki

Vuoriton vilttitakki on lämmin

Tämä takkimalli on hyvin väljä, joten sen alle mahtuu hyvin kerrospukeutumista ja lämpimiä vaatteita kylmemmillä ilmoilla. Pehmoinen ja lämmin vilttikangas lämmittää myös vaikka sen alla olisi vähemmänkin vaatteita. Jotenkin vain hurahdin ja ihastuin näihin rentoihin isoihin ruutukuvioihin ja väljään malliin. Ja vaikka tämä minun ruututakkini on tehty ruudullisesta viltistä, kuvioita ei miellä enää vilttiin kuuluviksi, kun se lopulta on ommeltu takiksi.

Tykkäsin todella paljon ommella vilttiä ja yllätyinkin vähän siitä kuinka helppoa materiaalia se on työstää. Käytetty viltti myös laskeutui nätisti ja koska ompelin kaikki saumat katesaumoina, saumoista tuli huoliteltuja ja ne eivät pullottaneet näin paksulla kankaalla.

Tästä vilttitakista tulikin aivan herkullisen ihana ja muodikas! Materiaaleihin kului vain tuo 8 euroa, mutta toisaalta aikaa kului kyllä paljon ihan jo siksi, että piti päästä ensin jyvälle noista saksankielisistä kaavoista. Mutta se kannatti. Nyt minulla on sitten tällainen trendikäs, viihtyisä, värikäs, ruudullinen diy kierrätysvilttitakki, jota tulee varmasti käytettyä usein, koska se on niin taivaallisen mukava päällä. Täydellinen käyttötakki Suomen oloihin, vaikkakaan ei nyt ihan niille kovemmille pakkasille.

Päällimmäiseksi tästä tuunaustyöstä jäi tunne, että kaikki vaiva oli kyllä sen arvoista. Lisäksi vilttikin tuli kierrätettyä jälleen aktiiviiseen käyttöön, joten jonkun turhasta tavarasta tuli minulle tarpeellinen. Kiitos, sinä Joku, ettet heittänyt vilttiä menemään! Kierrättäminen kannattaa aina.

Talvisin, mutta lämpimin tunnelmin, Tuija

Mitä mieltä olet tästä kierrätysvilttitakistani, tuliko huti vai hitti?

Muodikkaan takin voi ommella edullisesti vaikkapa kierrätyskeskuksen viltistä
Kierrätyskeskuksen ruudullinen viltti muuntui käsissäni muodikkaaksi takiksi.