Vuoden Käsityöharrastaja 2022

Olin todella, todella iloinen, kun kuulin, että minut on valittu Vuoden Käsityöharrastaja 2022 palkittavaksi. Todella iloinen! Olin auton ratissa, kun sain puhelun numerosta, jota ei löytynyt yhteystiedoistani. En voinut siinä ajellessani vastata puheluun, ja sen jälkeen puhelimeeni kilahtikin sähköposti, samoin tekstiviesti. Kun pääsin sitten kurkkaamaan viestejäni, oloni täyttyi riemusta. Samaan aikaan mieleeni hiipi myös epäusko siitä, voiko tämä oikeasti olla totta, sillä aloin pelätä, että näen vain unta.

Alun sekavien ajatusvirtojen ja viestien uudelleen lukemisien jälkeen mieleni tasaantui. Illan mittaan olin jo suunnitellut millaisen asun itselleni ompelisin. Vähän alkoi jo jännittääkin, vaikka itse gaalailta olisi vasta kuukauden kuluttua.

Kauniit Käsityögaala 2022 punaiset matot on kudottu Kokkolan Taitokeskuksessa, vieressäni iloa jakamassa tyttäreni Linda. Kuva otettu 17.9.2022.

Vuoden Käsityöharrastaja 2022, valintakriteerit ja muut palkittavat

Käsityögaalaa 2022 vietimme upeissa Kokkolan kaupungintalon tiloissa. Vasta itse tilaisuudessa sain kuulla valintakriteereistäni Vuoden Käsityöharrastajaksi 2022.

Valintakriteerit olivat seuraavanlaiset

Palkittava on monipuolinen käsityön taitaja ja aktiivinen innostaja. Hän välittää käsityön iloa ympärilleen upealla Värikäs Kädenjälki -blogillaan. Hän on monipuolinen tekijä, joka jakaa osaamistaan ja omia ohjeitaan muille käsityön harrastajille. Kannustavalla ja muut huomioon ottavalla asenteella hän on innostanut myös muita kädentaitojen maailmaan. Lisäksi hän kehittää jatkuvasti itseään ja ottaa uteliaasti haltuun uusia tekniikoita. Hänen tekemisestään huokuu hyvä mieli ja tekemisen riemu.

Tuntuipa mukavalta täyttää tällaiset valintaperusteet ja olla tämän kaiken kunnian arvoinen. Tästä olen koko sydämestäni kiitollinen. Vuoden Käsityöharrastaja 2022 -palkintona sain Suomen Kädentaidot -messujen messuviikonloppu-paketin marraskuun messuille, siellä nähdään siis viimeistään! Valinnan tästä palkinnon saajasta tekivät yhteistyössä Taitoliitto, Kansalais- ja työväenopistojen liitto sekä Suomen Kädentaidot -messut.

Käsityögaala 2022 illassa palkittiin muitakin käsityöalan vaikuttajia

  • Vuoden Käsityöpersoona 2022: Veera Jussila
  • Vuoden Värjäri 2022: Ulla Lapiolahti
  • Vuoden Keski-Pohjanmaan Taito-yrittäjä 2022: Laura Nissi
  • Vuoden Käsityökumppani 2022: Maaseudun Sivistysliitto

Lämpimät onnitteluni omasta puolestani myös kaikille muille illan palkituille! Olette palkintonne ansainneet!

Palkitut Veera Jussila, Ulla Lapiolahti, Laura Nissi ja minä. Eikö olekin ihan mielettömän upeat punaiset matot Käsityögaalassa 2022!

Lue lisää Käsityögaala 2022 ja palkituista: Taito.fi

Itse tehtyä ja kierrätettyä juhla-asuissamme

Gaalailta jännitti itseäni, ja oli tosi ihana, kun Linda oli halukas lähtemään avecikseni, jännittäminenkin oli kyllä kaksin paljon mukavampaa.

Illan ohjelmassa oli mm. lauluyhtye Kuuran upeasti tulkittuja lauluesityksiä. Gaalaillan ihanina juontajina ja tunnelman luojina toimivat Yle Puheen Puikko ja Koukku -ompeluseuran Jenny Lehtinen ja Kati Keinonen.

Itse olin melko pönkkö, kun astelin palkintoani hakemaan ja haastateltavaksi, mutta ammattilaisina Jenny ja Kati osasivat tämän ottaa huomioon, ja en mielestäni ennättänyt mitään ihan pöhköä mikrofoniin puhua. Tämä täytyi kyllä vielä tarkistaa Lindalta, kun palasin paikalleni istumaan, meni kuulemma ihan hyvin.

Tässä sitä pönötetään palkittuna haastattelussa

Käsityögaala on käsityöalan juhla, joka nostaa käsityötaiteen arvon punaiselle matolle. Tätä on syytä juhlia oikein hienosti. Juhlakampaukset kävimme teettämässä tähän upeaan iltaan Parturikampaamo Usvassa.

Kampauksemme teetätimme Parturikampaamo Usvassa

Juhlapukuni ompelin itse. Puvun kankaaksi valitsin ruohonvihreän 100% luomupuuvillan, ja kaavat siihen löytyvät Mekkotehtaalta, mekon malli on nimeltään Sienna. Mekkoa muuntelin itselleni sopivaksi ja pidensin sen helmaa.

Ruohon vihreä on lempivärini kirkkaan tipunkeltaisen lisäksi. Nämä värit toistuvat myös logossani, ja näiden värien ympärille halusin myös illan juhlapukuni suunnitella. Puku tarvii aina myös iltalaukun, ja sen ompelin samasta Eurokankaan luomupuuvillasta kuin itse puvunkin.

Iltalaukkuun löysin mallin Pinterestistä, ja ajattelin kevyen laukun toimivan hyvin tällaisessa palkintotilaisuudessa, sillä se pysyisi mukavasti kädessäni vähän niin kuin hanska paikoillaan, kun tarvii kätellä ja ottaa ojennetut kukat ja lahjat käsiinsä. Käsilaukun sisälle leikkasin kirkkaasta tukevasta muovista ryhtiä ylläpitävän kovikkeen. Nyt laukku on sitten testattu ja voin sanoa, että se toimi hyvin.

Gaalaillan palkitut saivat kauniin kukkakimpun, joka on sitonut Kukkakauppa Mari Havia. Itse ompelemani iltalaukku kukkien edessä.

Tipunkeltainen väri jatkui asuni korvakoruissa. Ne askartelin gaalaviikolla ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla, joka on uusin oppimani käsityötekniikka. Kalaverkkokorvisteni selkeät ja yksinkertaiset työohjeet löydät artikkelistani

Upeat diy korvikset ikivanhalla kalaverkon kudontatekniikalla.

Muinaisella kalaverkon kudontatekniikalla kudotut korvikseni lähempää katsottuna

Lindan gaala-asu oli myös värikäs. Hänen mekkonsa on ostettu kierrätyskeskus Nextiilistä. Käsilaukku on vintagea ja se on Lindan edesmenneen mummon käsilaukku. Lindan asuun kuuluvat korvikset olen askarrellut roskiin heitetyistä kengistä.

Linda kauniissa kierrätyspuvussaan, korvikset olen askarrellut vanhoista kengistä

Korvisten työohjeet löytyvät artikkelista Askartele upeat korut käytetyistä kengistä.

Sitten syödään, juhlitaan ja tutustutaan toisiimme

Kun muodollisuudet olivat ohi, palkintojen saajat siirtyivät some-seinälle virallisesti ja epävirallisesti kuvattaviksi. Some-seinälle saivat kaikki gaalaan osallistujat astua myös kuvaamaan toisiaan. Tästä siirryimme pianon soiton saattelemana upealle buffet-illalliselle, ja pääsimme myös juttelemaan ja tutustumaan toisiimme paremmin.

Buffet-illallisen jälkeen ohjelma oli vapaata ja osa meistä siirtyi juhlimaan Kokkolan yöhön, kuten mekin Lindan kanssa.

Ilta jatkui tästä Kokkolan yössä

Käsityögaala 2022 oli todella upeasti ja ammattitaidolla järjestetty arvokas juhla, jota minäkin sain juhlia ihan livenä Kokkolassa. Tämä oli minulle suuri kunnia tulla huomioiduksi ja arvostetuksi käsityöalan vankkumattomana ja innokkaana puolestapuhujana. Kiitän puolestani Taito Keski-Pohjanmaata ja Taitoliittoa kaikesta arvokkaasta työstä, jota kaikki puuhakkaat työntekijät ja ihan kaikki muutkin Käsityögaalan 2022 järjestelemiseen ja toteutukseen osallistujat ovat tämän Suomen ensimmäisen Käsityögaalan eteen tehneet ja ahertaneet.

Olen ylpeä, että meillä kaikilla käsityön tekijöillä on nyt oma gaalailtamme ja punaiset kangaspuilla kudotut matot. Kiitän samalla kaikkia seuraajiani ja blogini lukijoita, ihanaa, että saan jakaa kanssasi käsityön riemun!

Käsityön iloa ihan kaikille tästäkin eteenpäin, Tuija

Jaettu käsityön ilo on parasta iloa!