Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista, lumisista ja hiutaleisista maisemista. Se mikä sai minut kirjomaan ja innostumaan kirjonnasta, oli kutsu liittyä Vuosikirjonta 2021 facebook-ryhmään. En ole paljoakaan kirjonnut, joten kirjontataitoni ovat jääneet vähäisiksi. Juuri siksi tämä kutsu tuohon kirjontaryhmään sai minut loimuamaan, sillä nyt minulle tarjoutui hyvä tilaisuus paneutua kirjomisen saloihin.

Käsitöiden tekeminen yhdessä tuottaa mielihyvää, jota ei voi väheksyä. Ryhmässä ja yhdessä voi kokea yhteenkuuluvuutta saman henkisten ihmisten kanssa. Kun aikaa vietetään yhdessä rakkaan harrastuksen parissa, silloin on myös helppo ystävystyä samanhenkisten ihmisten kanssa. Käsityökokemusten jakaminen ja niiden tuoma vuorovaikutus tuo ihmisten hyvinvoinnille mielihyvää. On ihana saada ja on ihana jakaa, tuottaa ja kokeilla yhdessä.

Tässä artikkelissa kerron mitä vuosikirjonta on ja käyn omaa vuosikirjonta 2021 ensimmäistä kuukautta eli tammikuuta läpi. Millainen minun tammikuuni on kirjoamalla ilmennettynä? Entäpä millaiselta tulee näyttämään koko vuoden 2021 vuosikirjontani ja mitä aion 12 kirjontatyölläni tehdä?

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Vuosikirjonta 2021 tarkoittaa sitä, että kirjomme yhdessä jokaisen vuoden kuukauden. Aihe ja kirjontatapa ovat vapaita. Riittää kun on vain innostusta ja osaa käyttää neulaa ja lankaa. Rymässä julkaisemme ajatuksiamme, kyselemme ja jaamme kuvia kirjomiseen liittyvistä töistä, välineistä tai vaikkapa kirjavinkeistä. Eräs ystäväni sai ryhmään minulta kutsun, ja hän kirjoo meidän kanssamme Norjassa. Teemme siis jokainen omaa työtämme omissa kodeissamme ja jaamme niitä ja kokemuksiamme tässä yhteisessä nettiryhmässä. Eikös kuulostakin huisin kivalta!

Uskon, että jokaisen vuoden 2021 kirjonta ja kirjontakuukausi tulee olemaan täynnä tunteita, tarinoita ja omaa persoonallisuutta käsitöiden ja omien elämän tapahtumien parissa. Se on varmaa, että käsitöitä tehdessä ei aika käy pitkäksi ja kaikilla on varmasti hauskaa.

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Kun vuosikirjonta tuli itselleni ajankohtaiseksi projektiksi, ajatus oman kirjontavuoteni teemasta oli piankin valmiina päässäni. Löysin myös äitini vanhan kirjontakehyksen jemmoistani, joten kirjontani alkoi oikeastaan siitä hetkestä.

Se miten näillä vähäisillä taidoillani alkaisin toteuttamaan ensimmäistä kirjontaani tammikuulle, oli hakusessa. Aluksi ajattelin toteuttaa ideaani helpoimmilla japanilaisella sashikoilla, mutta kun tutustuin kirjontaan paremmin, varsin pian huomasin, että kirjominen ei lopulta näyttänyt olevankaan niin vaikeaa.

Neulat ja langat löysin myös helposti Tampereen Nextiilin kierrätyspajalta. Nyt siis olin valmis kirjomaan.

Oma ideani tammikuun kirjontaan ja sen jatkumo

Tammikuu, 2021 vuosikirjontakuukauden ensimmäinen työ.

Ajatukseni omaan vuosikirjontaan 2021 oli se, että jokaiseen kuukauteen kirjon lampaan. Lammas muuttuu ja elää kuten jokainen kuukausikin. Käsiala paranee ja kirjontatekniikat kehittyvät ajan kuluessa, joten mitään tyyliä tai tapaa en halunnut päättää tässä vaiheessa.

Jokaiselle kuukaudelle valitsen oman tekstiilin, johon kirjon sen kuukauden lampaan. Tekstiilit tulevat kumminkin olemaan ohutta puuvillaa, kenties pellavakin saattaa tulla mukaan, jos vain joku lampaistani sitä vaatii.

Tämä siksi, että vuoden lopussa, kun 12 lammastani on muodostanut lauman, ompelen ne johonkin vaatteeseeni seikkailemaan ja siksi materiaalien olisi hyvä olla jotakuinkin saman paksuisia. Näin vuosikirjontani 2021 päätyy lopulta käyttötekstiiliin käsityötaiteeksi päälleni.

Näin minusta myös tulee vuoden kuluttua kokonaisen lammaslauman johtaja.

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Olen päätynyt kerran aikaisemminkin lammaslauman johtajaksi. Silloin askartelin itselleni myös kokonaisen lammaslauman ja lähdin sen kanssa Tampereen Kaupin uskomattoman kauniiseen metsään retkelle. Tuosta sadunomaisesta metsäretkestä ja unelmasta, jonka toteutin käsitöiden kautta, voit lukea täältä.

Vuosikirjonta 2021 ja tammikuun kirjontatyö.

Miten tulkintani tammikuusta syntyi?

Tammikuussa vietetään sydäntalvea ja useana vuonna ainakin täällä Tampereella on ollut hyytävimmät ja kylmimmät vuoden päivät juurikin alkuvuodesta.

Siksi valitsin kirjonnalleni valkoisen vanhan pyyhkeen. Valkoinen sopii tammikuun lumeen ja tämän pyyhkeen kankaan kudoksesta tuli mieleeni pakkasen tekemät ihanat kuviot luonnossa.

Kirjoin helppoja lumihiutaleita ohuella kirjontalangalla. Lumihiutaleet tuiskuttivat samaan suuntaan kuten kankaan kudoskin. Kirjonnan valmistuttua lisäsin strassiapplikaattorilla timantteja lumihiutaleiden sekaan. Joskus pakkaspäivinä lumihiutaleet kimaltelevat ilmassa kuin timantit. Se tekee tammikuusta taian- ja sadunomaisen.

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista
Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Rakastan itse huopikkaita ja omistankin sellaiset kirkkaanpunaiset. Ihan niin kuin lapsenakin. Näistä omista huopikkaista inspiroituneena tämäkin lammas sai jalkaansa lämpöiset huopikkaat pakkassäihin ja kylmään talveen. Huopikkaat kirjoin puuvillalangalla, jotta ne myös näyttäisivät huopaisilta.

Itse lammas sai paksun turkkinsa villalangalla, jota pyörittelin neulaan kaksi kierrosta aina jokaiseen villatupsuun. Lampaan kasvot on kirjottu kirjontalangalla.

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Fiilistelyjä työvaiheista

Tarve luoda jotain uutta, mahdollisuus käyttää mielikuvitustaan sekä uteliaisuus tiivistyivät tammikuun vuosikirjonta 2021:ssä. Koin kirjonnan ja nimenomaan tämän yhdessä kirjomisen netissä ihanaksi mahdollisuudeksi tutustua kirjomiseen ja siitä innostuneisiin ihmisiin lähemmin.

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista. Pakkashiutaleita tehtynä kirjoen ja strassiapplikaattorilla.
Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista

Jos haluat mukaan kirjomaan omaa vuottasi, voit tulla mukaan kirjomaan kanssamme. Ryhmässä on nyt kirjottu tammikuuta, joten näet siellä myös mitä muut ovat saaneet aikaiseksi. Kaikki eivät vielä ole edes aloittaneet kirjontaansa. Kirjoa voit milloin vain ja mukaan voi tulla myös myöhemminkin. Kirjominen ei kumminkaan edellytä yhdessä kirjomista, sillä kirjoa voi ilman muuta ihan itsekseenkin.

En ole suunnitellut vielä omaa helmikuun lammastani, mutta jotain on jo mielessäni. Postailen kuukauden lampaitani myös täällä blogissanikin. Toivottavasti tämä innostaa myös niitä käsityön ystäviä, joille minun lisäkseni ei kirjonta ole vielä tässä vaiheessa kovinkaan tuttu käsityötekniikka, mutta jotka ovat suunnitelleet joskus kirjovansa jotain.

Elämää voi hyvinkin leppoistaa vaikkapa kirjoen, Tuija

Vuosikirjonta 2021 alkaa tammikuun taianomaisista tunnelmista