Vyönsoljista virkkaamalla kauniita korvakoruja

Vanhoista vyönsoljista saa loihdittua persoonallisia korvakoruja yllättävän helposti, ja mikä parasta, tässä käsityöideassa käytöstä poisheitetyille materiaaleille löytyy uusiokäyttöä ihan jämälankojakin myöten.

Näissä korvakoruissa virkataan yksinkertaisia kiinteitä silmukoita vyön soljen ympäri. Vyön soljen muoto määrittelee koko korvakorun muodon ja se tekeekin tästä käsityöideasta mielenkiintoisen, solkia kun on yllättävän monenlaisia. Korun koristeet viimeistelevät korvakorun, mutta aivan hyvin korun voi jättää koristelematta, sillä yksinkertaisimmillaankin nämä kierrätetyt vyönsolkikorut ovat kauniita ja näyttäviä.

Helppoja korvakoruja voi virkata käytetyistä vyönsoljista ja jämälangoistajoista
Helppoja korvakoruja voi virkata käytetyistä vyönsoljista ja jämälangoistajoista
Vanhoja käytettyjä vyönsolkia, joista voi valmistaa upeita korvakoruja.
Vanhoja käytettyjä vyönsolkia, joista korvakorut on valmistettu

Vyönsoljista korvakoruja

Tähän yksinkertaiseen käsityöideaan sopii käytettäväksi kaikki materiaalit, joista olisi rungoksi korvakoruille. Itse valitsin muovisia vyönsolkia kierrätyskeskuksen koreista, mistä löysin vyönsoljille näppärästi sopivat parit. Muovisten vyönsolkien lisäksi löysin myös hyvin kevyitä metallisia vyönsolkia. Nämäkin olisivat hyvin sopineet korvakoruiksi, sillä myös metalliset vyönsoljet voivat olla kevyitä. Korvakoruista voi tehdä eriparisiakin, jos kahta samanlaista aihiota ei löydy. Korvakorut kannattaa tällöin virkata samasta langasta ja saman värisiksi, näin ne toimivat nätisti pareina.

Korvakorujen aihioiksi on hyvä valita materiaalia, joka on kevyttä ja sellaista, johon on mahdollista myös virkata kiinteitä silmukoita. Liian pienet ja ahtaat kolot voivat muuten jäädä virkkaamatta. Virkkauslanka tuo hieman korulle myös lisää paino. Lankojen ja vyönsoljen värin tummuuden/vaaleuden yhdistin toisiinsa. Soljen ja langan ei tarvitse olla saman värisiä, tässä kohtaa mietin lähinnä sitä, etteivät mahdolliset pienet soljen pilkistykset langan alta erottuisi kovin hyvin.

Lankaa näihin korvakoruihin ei paljoa kulu, joten tähän projektiin sopii mainiosti myös jämälangat. Erilaisista langoista saa erilaista pintaa, ohuilla langoilla saa tehtyä hyvinkin peittävää pintaa ja esim. sukkalangan jämillä saa isompaan vyönsolkeen näyttävän rouhean päällysteen. Kokeilemalla löytyy oma tyyli. Purkaminenkaan näin pienessä virkkaustyössä ei ole iso juttu, joten uuteen lankaan voi hyvinkin vaihtaa, jos mieli muuttuu.

Silmukoiden lukumäärä riippuu langasta, virkkuukoukusta ja vyönsoljesta. Silmukoita ei kannata virkata liikaa, sillä silloin reuna alkaa helposti aaltoilla eikä korusta tule kaunis. Kulmissa kannattaa hieman venyttää silmukan lankaa pidemmäksi, jotta käännöskohtaan tulee tilaa ja kulmasta tulee nätti. Pieniä aukkokohtia voi lopuksi tarvittaessa kevyesti kuumaliimata, jos vyönsolki jostain kohtaa pilkottaa alta eikä lankojen asettelu tähän auta.

Vyönsoljista virkattuja korjakoruja.

Vyönsolkikorujen valmistuksesta

1. Siniset korvakorut

Nämä siniset vyönsoljet on isohkot. Aloitin virkkauksen soljen ulkoreunalta, lyhyemmän sivun keskiosan yli virkkasin ks:n, seuraavan ks:n virkkasin takaisin keskiosan yli taaksepäin (eli edestakaisin keskiosan yli) . Tämän toistin kaksi kertaa. Keskiosa on virkattu erikseen.

Kukka virkataan seuraavasti:

  • 5 kjs, ps 1. kjs:aan
  • 3 kjs ja 1 p (viimeiset silmukat jätetään koukulle), 1 p, lopuksi vedetään lanka kaikkien silmukoiden läpi
  • 3 kjs, 1 ks kjs-kaareen
  • toista 4x, katkaise lanka ja vedä viimeisen ks:n läpi

Lopuksi langat päätellään ja kukka ommellaan korvakoruun kiinni. Kukka liimataan esim. E6000Plus-liimalla korvakorutaustaan kiinni.

Vyönsoljet sopivat aihioksi korvakoruihin.
Isoista vyönsoljista virkatut korvakorut.

2. Pinkit korvakorut

Näiden pinkkien korvakorujen virkkaamiseen ei kulu 5 minuuttiakaan, niin helppoja ne on virkata. Vyönsolki on pieni ja puuvillalanka laadukasta, sen näkee jo jäljestäkin, laadukkaan langan kanssa on helppo työskennellä. Koristeeksi pieneen korvakoruun sopii pieni tupsu, jonka kiinnitin koruosaan koruvälikappaleella.

Näihin korvakoruihin Houppi ihastui samantien, kun hän näki ne. Korvakorut sopivatkin Houpille ihanasti, joten eipä siinä muuta kuin käyttöön vaan.

Hopen asu ja korvakorut sopivat ihanasti sävyiltään yhteen.

3. Valkoiset korvakorut

Valkoisten korvakorujen rungot ovat erikoisia, ja juuri siksi ne kiinnostivatkin minua. Halusin kokeilla voiko näin erikoisista vyönsoljista (tai ainakin ne olivat myynnissä vyönsolkien joukossa) keksiä jotain kaunista. Ajattelin toteuttaa korvakorut siten, että aluksi virkkaisin rungon ympäri, ja miettisin vasta sen jälkeen mitä noiden pallukoiden kanssa tekisin. Kun kääntelin korua, se näytti parhaimmalta juuri pystysuuntaisena.

Nämä valkoiset korvakorut virkkasin ensimmäisinä, ja kukkaidea lähti näistä koruista, kukat sopivat mielestäni ihanasti noiden pallukoiden peittämiseen ja koruun sopiviksi. Kukkia virkkasin yhteensä kuusi, eli kukkia on pallukoiden kummallakin puolella. Kukat on kiinnitetty kuumaliimalla pallukoihin ja toisiinsa terälehdistä.

Virkkauslankana käytin melko ohutta lankaa ja virkkuukoukkuna no 2. Kukkien terälehtien pylväitä virkkasin yhden enemmän kuin sinisten korvakorujen kukissa. Näissä ja seuraavissa kahdessa korvakoruparissa on korvakorukoukut.

Uusiokäytetyistä materiaaleista virkkaamalla korvakorut.
Erikoisemmatkin vyönsoljet sopivat korvakorujen aihioksi.
Vyönsoljista virkatut korvakorut näyttävät tältä käytössä.

4. Lilat korvakorut

Lilat korvakorut on koruista yksinkertaisimmat. Niihin en lisännyt koristeita vaan kookkaat virkatut vyönsoljet toimivat ihanasti juuri näin simppeleinä.

Vyönsoljille löytyy käyttöä korvakoruina.

Näitä kierrätyskoruja on ollut todella kiva virkata. Tällä samalla idealla voi myös virkata vyönsoljesta kaulakorun tai rannekorun, mikseipä vaikka hiuspinninkin.

Lue myös: 2x ihanat hiuspannat maatuskahuiveista ja vyönsoljista

Askartelu- ja virkkausiloa kevääseen, Tuija