Tee itse puikoille säilytin

Tämän kertainen säilytin on kaavoitettu sukkapuikoille. Kuten aikaisemmin julkaisemani säilytin virkkuukoukuille, tämäkin on ns. samaa sarjaa, ja valmistettu kierrätetystä ja ajan saatossa pehmenneestä vanhasta pellavapyyhkeestä. Vuori on vanhaa lakanakangasta, johon olen ekoprintannut kasvien lehtiä.

Sekä pellava että lakanakangas sopivat mainiosti materiaaleina puikkojen säilyttimeen, sillä pellava on pehmenneenäkin sopivan napakkaa ja lakanakangas sopivan ohutta. Yhdessä ne ovat hyvä valinta tähän projektiin, mutta muutkin tämän vahvuiset kankaat sopivat tähän ompelutyöhön mainiosti.

Tämä säilytin on suunniteltu sukkapuikoille, mutta pidentämällä kaavaa, siitä saa muokattua säilyttimen pitkille neulepuikoille. Neulepuikkojen lokeroita voit myös halutessasi kaventaa. Jos pidennät kaavaa, nauhojen paikka muuttuu myös, nauhojen paikka sijoitetaan uuden kaavan sivusauman keskelle. Puikkojen kokomerkintöjä varten voi halutessaan kirjoa koot kankaaseen tai merkitä kangastussilla vaikkapa vuorikankaaseen puikkojen yläpuolelle.

Tässä on myös mainio joululahjaidea neulojille, sillä tästä lahjasta puikkoilijat varmasti ilahtuvat!

Sukkapuikot on kätevä säilyttää niille suunnitellussa säilyttimessä. Tämä puikkosäilytin on ommeltu kierrätetyistä materiaaleista.
Sukkapuikot on kätevä säilyttää niille suunnitellussa säilyttimessä. Tämä puikkosäilytin on ommeltu kierrätetyistä materiaaleista. Säilyttimen suunnittelin Suomen Yrittäjä opiston artesaanikoulutuksen Askartelu ja kiertotaloustuote -kurssin yhtenä tuotesuunnittelun osiona.
Puikkojen säilyttimen voi ommella myös kierrätysmateriaaleista.
Puikkojen säilytin avattuna.
Sukkapuikkojen säilytin on helppo rullata kerälle ja sitoa kiinni. Näin puikot pysyvät kätevästi yhdessä ja tallessa.
Sukkapuikkojen säilytin on helppo rullata kerälle ja sitoa kiinni. Näin puikot pysyvät kätevästi yhdessä ja tallessa.

Lue artikkeli ja ohjeet virkkuukoukkujen säilyttimestä: Tee itse virkkuukoukkujen säilytin. Tässä on virkkaajille mainio lahjavinkki!

Sukkapuikkojen säilyttimen kaavoitus ja ompelu ei poikkea paljoakaan virkkuukoukkujen säilyttimestä, mutta valmiit mitat helpottavat omaa työskentelyäsi.

Näin sukkapuikkojen säilytin tehdään

Valitse ensin sopivat kankaat, jotka toimivat yhdessä. Kokeile kankaita päällekkäin ja kierrä niitä rullalle yhdessä, näin saat tuntumaa säilyttimen kankaiden toimivuudesta. Vaihda päällyskangas tai vuorikangas toiseen, jos tuntuma ei ole mieluinen.

Tarvitset sukkapuikkojen säilyttimeen

 • kangasta 45×65 cm (sekä päällyskankaaksi että vuorikankaaksi)
 • nauhaa esim. 85 cm (nauhojen pituudet työssä 40 cm ja 45 cm)
 • mittanauhan, kangasliidun, nuppineuloja, sakset, lankaa ja ompelukoneen

Kaava säilyttimelle

Kaavaan on merkitty saumavarat 1 cm. Kaavan yläosa on puikkojen säilyttimen läppä (taitetaan alaspäin katkoviivaan asti), punainen viiva alhaalla on alaosan taite (taitetaan ylöspäin). Alaosaan on piirretty puikkojen lokeroiden viivat ja mitat (3,5 – 7,0 – 10,5 – 14,0 – 17,5 – 22,8 – 28,1 – 33,4 – 38,7 – 44,0 cm). Mittojen avulla on helppo piirtää merkit alaosan ala- ja yläreunaan suorien viivojen piirtämistä varten eikä tämän vuoksi mittauksessa käytettävää viivotinta tarvitse siirtää.

Huomioitahan, että kaavassa on piirretty alaosan lokeroiden mitat ja viivat kaavan oikealle puolelle, vaikka ommellussa kankaassa ne tulevat toiselle puolelle, alakuva selventää asiaa paremmin.

Sukkapuikkojen säilyttimen kaava.
Sukkapuikkojen säilyttimen kaava.
Sukkapuikkojen säilyttimen kaavan yläosa taitetaan alaspäin ja alaosa ylöspäin kankaiden ompeluvaiheessa.
Sukkapuikkojen säilyttimen kaavan yläosa taitetaan alaspäin ja alaosa ylöspäin kankaiden ompeluvaiheessa.

Ompele näin

 • leikkaa päällys- ja vuorikankaat ja nuppineuloita ne oikeat puolet vastakkain
 • mittaa nauhojen kohta ja kiinnitä nauhat oikeat puolet vastakkain ja päällekkäin sauman väliin (nauhat jäävät tässä vaiheessa sisäpuolelle, koska työ on tässä vaiheessa nurinpäin)
 • ompele sivut ja ylälipan reuna, jätä kääntöaukoksi alareuna (se jää ompelematta tässä kohtaa)
 • leikkaa yläreunojen kulmat, silitä saumat auki ja käännä oikein päin
 • taita kääntöaukon reuna sisälle ja silitä se
 • ompele 0,4 mm:n päästä reunasta tikkaus ympäriinsä, samalla kääntöaukko sulkeutuu
 • käännä alalippa ylös, mittaa korkeus oikeaksi ja nuppineuloita
 • mittaa ja piirrä kangasliidulla lokeroiden viivat kaavan mittojen mukaisesti
 • ompele lokeroiden reunat ja viivat
 • nyt sinun sukkapuikkojen säilyttimesi on valmis!
Puikkosäilyttimen päällys- ja vuorikangas ommellaan yhteen, kääntöaukko jää alas. Oikealta puolelta tikataan ympäriinsä. Alareuna käännetään päälle ja piirretään lokeroille ompeluviivat.
Puikkosäilyttimen päällys- ja vuorikangas ommellaan yhteen, kääntöaukko jää alas. Oikealta puolelta reunat tikataan ympäriinsä. Alareuna käännetään päälle ja piirretään lokeroille ompeluviivat.

Ihania neulomishetkiä syksyysi! Tuija