Tuunaamalla neuletopista ja maatuskahuivista ihana mekko

Tuunaamalla syntyi tällä kertaa itselleni tällainen ihana mekko! Mekon ompelin kierrätetystä neuletopista ja maatuskahuivista, jotka yhdistin mekoksi siten, että lyhensin neuletopin helman, kaavoitin ja ompelin isosta maatuskahuivista neuletopille hihat sekä helman, johon jätin huivin hapsut ihanasti heilumaan. Tuunaustyöstäni tuli persoonallinen mekko, jota mielelläni käytän, se kun on kaiken lisäksi vielä aivan ihana päällä. Mekko on väljä, sen miehusta on lämmin, mutta hihat ja helma kevyet, joten tämä lisää mekon käytännöllisyyttä ja mukavuutta.

Mekon kanssa käytän mielelläni rentoja nilkkureita, jotka tuovat vähän boheemin tai rockahtavan vivahteen outlookiin. Korvikseni olen askarrellut kierrätetystä peltirasiasta.

Lue myös: Vanhasta peltirasiasta ihanat korvakorut.

Tässä tuunaustyössäni käyttämäni neuletoppi kuuluu osana asua, jossa on myös pitkä neuletakki. Neuletakin hihat olivat itselleni liian lyhyet, joten tuunasin neuletakin jo aikaisemmin. Neuletakki sai hihansuihin jatkoiksi ihanat pallolisukkeet itse värjäämästäni villakankaasta. Takin miehustaan lisäsin myös samaa kangasta.

Huomasin käyttäväni kumminkin neuletakin alla enemmän puuvillaisia toppeja kuin asuun kuuluvaa neuletoppia, sillä kaksi neuletta päällekkäin olivat yhdessä melko kuumia päällä. Neuletakkia käytän vain kesällä, sillä nykyisten kookkaiden hihansuiden takia se ei mahdu talvella kunnolla toppatakin alle.

Vähemmälle käytölle jäänyt asun neuletoppikin on nyt lopulta tuunattu käyttövaatteeksi. Näin sain kummastakin vaatteesta sellaiset, joita käytän mielelläni, koska yhdessä ne eivät käytännössä toimineet kesäisillä keleillä. Ellei yhdessä niin erikseen, parasta onkin tuo tunne, että vaate toimii, kun sen on tuunannut itselleen mieleiseksi.

Artikkeli tuunaamastani neuletakista: Tuunaamalla neuletakin liian lyhyet hihat näyttäviksi pallohihansuiksi.

Tämän artikkelin loppuun olen koonnut vielä kuviksi koko tämän kirpputoriasusteeni, neuletakin ja neuletopin, ja siitä tuunatut vaatteet.

Neuletopista ja isosta maatuskahuivista tuunattu mekko. Asua täydentää peltirasiasta askarrellut korvakorut.
Neuletopista ja isosta maatuskahuivista tuunattu mekko. Asua täydentää peltirasiasta askarrellut korvakorut.
Tuunaamalla saa tehtyä persoonallisia vaatteita. Mekko yhdistettynä rentoihin nilkkureihin toimii ihanasti yhdessä.
Tuunaamalla saa tehtyä persoonallisia vaatteita. Mekko yhdistettynä rentoihin nilkkureihin toimii ihanasti yhdessä.

Tuunaamalla persoonallinen mekko

Olen tuunannut tämän mekon miehustan neuletopista, johon oli itse kaavoitettava hihat. Tällaista tuunaustyötä voi kumminkin melkoisesti helpottaa sillä, että valitsee työhön neulepuseron, jonka hihoista saa valmiit istuvat kaavat uusiin hihoihin. Joten ei hätää, sinun ei tarvitse olla ammatiltasi kaavoittaja, jotta voit tuunata neulepuserosta itsellesi tällaisen mekon, ja pääset näin vielä paljon helpommallakin.

Neuleet ovat eri muotoisia ja kokoisia ja tämän vuoksi tuunaamisen ohjeissa ei voi antaa tarkkoja mittoja. Jokaiseen tuunattavaan mekkoon tehdäänkin hihat käyttämällä neulepuseron omia hihoja kaavoina, ja siksi ohjeistuksessa käydään läpi vain pääperiaatteet. Kuvissa esiintyy oman tuunaustyöni neuletoppi, josta siis itse loihdin oman mekkoni kaavoittamalla sille hihat.

Sivulta
Takaa
Kierrätetyistä materiaaleista saa tuunaamalla kauniita vaatteita.

Tee näin

Miehusta ja hihat

 • Valitse kierrätetyn neulepuseron rinnalle tarpeeksi iso maatuska- tai kukkahuivi, josta riittää kangasta sekä helmaan että hihoihin. Huivin reunassa olevat hapsut jätetään helmaan koristeiksi.
 • Pese neule ja maatuskahuivi käsin. Irrota hihat kaavaksi. Silitä, neuletta kannattaa painaa höyryllä, se riittää.
 • Huolittele miehustan hiha-aukot saumurilla. Paina höyryllä.
 • Ompele mahdolliset pienet reiät käsin.
Kirpputorilta ostettu neuletoppi ja iso maatuskahuivi, joista tuunausprojektissa ommellaan mekko.
Kirpputorilta ostettu neuletoppi ja iso maatuskahuivi, joista tässä tuunausprojektissa ompelin rennon ja värikkään mekon.
 • Mittaa neuleelle sopiva pituus ja leikkaa helma lyhyeksi, jätä tarpeeksi ylimääräistä kangasta työskentelyvaraksi. Oma neuleeni ei helposti purkunnut, mutta halutessasi voit tässä vaiheessa huolitella purkuvan neuleen saumurilla.
 • Käytä irrotettua hihaa kaavana ja piirrä kaava paperille. Merkitse kaavaan etuosa, hakki, olkasauma ja langansuunta.
 • Jos miehustan olkasauma kaipaa vahvistusta, ompele siihen esim. vahvistava nauha tueksi, näin neule pysyy ryhdissään eikä valu. Omassa neuleessani tämä oli jo tehdasvalmiina.
Neuleen pituus mitataan rintojen alle ja leikataan runsain työskentelyvaroin.
 • Mittaa hihalle haluamasi pituus.
 • Piirrä kaavaan 1 cm saumavarat.
 • Kaava leikataan irti saumavaroineen.
 • Valmistuneella kaavalla tehdään erilliselle kankaalle testihiha. Testihiha harsitaan miehustaan kiinni, sovitetaan ja tarkistetaan hihan istuvuus. Tehdään tarvittavat muutokset.
Kaavasta tehdään testihiha ylijäämäkankaasta, joka on ominaisuuksiltaan mahdollisimman lähellä maatuskahuivin kangasta.
 • Pura testihiha pois.
 • Leikkaa kaavalla maatuskahuivista oikea ja vasen hiha, merkitse etuosa, hakki ja olkasauma eli keskiosa kankaisiin. Mekon helma koostuu kahdesta suorakaiteesta siten, että mekon helmaksi jää huivin hapsureunat.
 • Ompele nurjalta hihasaumat ompelukoneen lukkotikillä ja huolittele saumurilla. Silitä saumat.
 • Kiinnitä nuppineuloilla hihat paikoilleen siten, että oikeat puolet ovat vastakkain ja että olkasauma ja hihan keskiosan merkki kohtaavat, ja hihan sauma ja miehustan kainalosauma yhdistyvät. Ompele saumurilla, silitä saumat hihan puolelle ja sovita päällesi.
Maatuskahuivista leikataan kaavan mukaiset hihat. Hihat ommellaan miehustaan.
Maatuskahuivista leikataan kaavan mukaiset hihat. Hihat ommellaan miehustaan.

Helma ja hihansuiden poimutus

 • Ompele helman sivusaumat lukkotikillä oikeat puolet vastakkain, huolittele saumurilla, silitä saumat.
 • Pue yläosa ja kiinnitä helma yläosaan nuppineuloilla.
Mekon helma sovitellaan päällä siten, että se istuu oikealle korkeudelle miehustassa sekä edestä, sivuilta että takaa.
 • Merkitse esim. harsinlangalla miehustaan oikea helman ompelulinja. Miehustaan jää tässä vaiheessa ylimääräistä kangasta.
 • Tarkista mitalla harsinlangat, että ne ovat samalla korkeudella peilikuvina.
 • Poimuta helman yläosa kahdella vierekkäisellä poimituslangalla, poimuta tasaisesti miehustan mittaiseksi.
 • Nuppineuloita poimutettu helma harsinlankojen mukaisesti miehustaan oikeat puolet vastakkain, sivusaumat kohdistetaan.
 • Ompele ompelukoneen lukkotikillä. Huolittele yhteen saumurilla, tässä vaiheessa kaikki ylimääräinen miehustan kangas leikkautuu pois.
 • Silitä saumat auki.
Merkataan harsinlangalla helman oikea linja miehustassa. Tarkistetaan vielä miehustasta helman linjojen peilikuvien mitat. Helmaan ommellaan kaksi poimutuslankaa rinnakkain, poimutetaan helma. Ommellaan ompelukoneen lukkotikillä helma ja miehusta yhteen. Huolitellaan saumurilla.
Merkataan harsinlangalla helman oikea linja miehustassa. Tarkistetaan vielä miehustasta helman linjojen peilikuvien mitat. Helmaan ommellaan kaksi poimutuslankaa rinnakkain, poimutetaan helma. Ommellaan ompelukoneen lukkotikillä helma ja miehusta yhteen. Huolitellaan saumurilla.
 • Sovita mekkoa.
 • Poista miehustasta harsinlankamerkit.
 • Tarkista hihansuiden mitat, huolittele hihansuut saumurilla, tee 2 cm käänne, ompele ja silitä.
 • Mittaa hihansuun keskiosasta haluamasi pituus poimutusta varten esim. 20-30 cm siten, että poimutusta tulee hieman enemmän hihan keskiosan etupuolelle. Vaihda alalangaksi joustavaa, pyöreää ja ohutta kumilankaa, ja löysää hieman alalangan kireyttä. Ompele merkitty matka tikkauksen päältä ja poimuta.
 • Nyt ihana mekkosi onkin sitten valmis!
Hihansuun poimutukset ommellaan hihansuun päällysosaan.
Hihansuun poimutukset ommellaan hihansuun päällysosaan.

Tunnelmia tuunaustyöstäni

Olen jo pitkään haaveillut tekeväni itselleni tämän tyyppisen tuunatun vaatteen, jossa yhdistän joustavaa neuletta ja joustamatonta kangasta toisiinsa, ja lisäksi vielä kaavoitan itse hihan valmiiseen miehustaan. En ole tällaiseen projektiin kumminkaan aikaisemmin ryhtynyt, koska sen toteutus on ollut taitoihini nähden yksinkertaisesti liian vaativa. Tämä johtui pääasiassa hihojen itse kaavoittamisesta.

Työ olikin itselleni vaikea, mutta olen iloinen, että ryhdyin tällaiseen tuunaustyöhön, ja lisäksi olen kiitollinen siitä, että sain erittäin hyvää ohjausta kurssin aikana. Vaikka itse ryhdyin kaavoittamaan hihoja, pidän silti erittäin hyvänä vaihtoehtona neulepuseron hihojen irrottamista ja niiden käyttämistä kaavoina, mielestäni tämän vaikeammaksi ei vaatteen tuunaamista tarvitse itselleen tehdä.

Tuunaamalla toteutettu mekko, josta löydän itseäni ja omaa persoonallisuuttani, käsityön iloa parhaimmillaan.
Tuunaamalla toteutettu mekko, josta löydän itseäni ja omaa persoonallisuuttani, käsityön iloa parhaimmillaan.

Lopuksi vielä kuvia kirpputoriostoksistani ennen ja nyt

Tässä siis vielä tämä kirpputorilta ostamani asu kokonaisuutena, tähän asuun kuului pitkä neuletakki ja neuletoppi. Asu on materiaaliltaan 30 % pellavaa ja 70 % puuvillaa. Jos toppi ei olisi ollut liian kuuma neuletakin alla, en olisi tuunannut siitä mekkoa vaan pitänyt sitä tuunatun neuletakin alla. Tässä nämä kuvat koko asusta ennen ja jälkeen tuunausten.

Kirpputorilta ostettu neuleasu, jonka molemmat osat tuunasin.
Kirpputorilta ostettu neuleasu, jonka molemmat osat lopulta tuunasin uusiksi.

Vasemmassa kuvassa neuletakin hihojen pidennys pallohihoilla sekä miehustaan saman kankaan lisäys. Oikealla neuletoppiin maatuskahuivista tuunatut hihat ja helma, tämän tuunaustyön toteutin, koska toppi oli neuletakin alla liian lämmin kesäasuna.

Iloisia tuunauskässäilyjä, Tuija