Julkaistu 12.3.2020, päivitetty 3.8.2023
Kun lapset muuttavat pois kotoa, on aika myös muille muutoksille. Usein muutokset tuovat lisää muutoksia, vaikka sitä ei ihan aktiivisesti ajattelisi tai suunnittelisikaan. Niin siinä kävi meillekin tuossa elämän taitevaiheessa. Tämä muutosten ketjureaktio alkoi muutama vuosi sitten, kun jäimme mieheni kanssa kaksin isoon omakotitaloomme.
Muutokset saattavat syntyä pikkuhiljaa tai ne vyöryvät tsunamin lailla uuteen elämän vaiheeseen. Meillä muutokset alkoivat pikkuhiljaa, ja jatkuivat enenevässä määrin lopulta siihen, että myimme omakotitalon ja muutimme pienempään ja helpompaan rivitaloon. Tämän artikkelin, jonka muutoskohteena oli vierashuone, kirjoitin entisessä elämässämme omakotitaloasujana. Tuolloin tyhjillään oleva tyttäremme Lindan huone sai kokea muutoksen ja se palveli muutostöiden jälkeen ensin vierashuoneena, myöhemmin AirBnb-majoituskohteemme makuuhuoneena.
Koko muutoskohteena vierashuone -projekti oli siinä mielessä helppo, että Lindan huoneessa ei ollut enää huonekaluja, tilan sai sisustaa ikään kuin puhtaalta pöydältä. Varsinaista remonttia huone ei kaivannut, ei edes maalia, vain tuunatut ja kierrätetyt huonekalut ja sellaisen tilaan sopivan rennon boho-tunnelman, aika mukava homma siis kokonaisuudessaan.
Innokkaille tuunaajille annan ohjeet sekä artikkelin kuormalavojen käsittelyyn että vanhojen pinnatuolien kunnostamiseen yöpöydiksi.
Artikkelin lopussa on vielä kuvia yläkerran muista tiloista. Artikkelin huonekuvat on samoja, jotka olivat AirBnb-sovelluksessa yläkerran kohteesta (kohde on sulkeutunut), kuvat on ottanut valokuvaaja Jimi Soinila, kuvien käyttöoikeudet olemme ostaneet itsellemme ja ne ovat siis olleet julkisia aikaisemminkin. Tuunaus- ja yksityiskohtakuvat olen itse ottanut.
Muutoskohteena vierashuone – mistä lähdin liikkeelle?
Ajatuksena huoneen sisustamisessa vierashuoneeksi oli se, että käyttäisin kotona jo olemassa olevia tavaroita hyväksi sekä tuunaisin vanhoista kierrätetyistä elementeistä ja huonekaluista uusia, joista sitten vierashuoneen sisustus koostuisi kokonaisuudeksi.
Itselläni oli melko selkeä visio millaisen huoneesta haluaisin ja millainen huoneen värimaailmasta tulisi. Vanhat parrut, huoneen erikoinen muoto sekä tilan poikkeuksellinen korkeus ja avaruus asettivat haasteita, mutta toisaalta olimme jo Lindan kanssa sisustaneet huoneen niin monta kertaa, että tila oli itselleni hyvin tuttu.
Se mistä aina lähden itse sisustamisen kanssa liikkeelle, on tilan värimaailma. Tämän huoneen värimaailma oli jo valmiiksi lämmin, ja sellaisena sen halusin jatkossakin olevan.
Seinän fototapetti oli mielestäni hurmaava tunnelmaltaan ja väreiltään, joten se sai ilman muuta jäädä paikoilleen. Itse asiassa tämä fototapetti määritteli koko huoneen hengen, ja se toimi koko huoneen sisustamisen lähtökohtana. Nyt oli siis päätetty kaksi todella tärkeää sisustamisen päätekijää, huoneen värimaailma ja teema eli yksityiskohta, jonka ympärille huoneen sisustus rakentuisi. Tästä oli helppo jatkaa eteenpäin.
Lämpimät värit jakautuvat kahteen vuodenaikaan, kevään ja syksyn väreihin, joista kevään värit kuuluvat omaan vuodenaikaani, ja siksi tämän vuodenajan värejä löytyy paljon kotimme tavaroista ja huonekaluista. Koska sisustamiseni pohjautui kierrättämis- ja tuunausperiaatteelle, vierashuoneen värimaailmasta tuli luonnollisesti kevään väreihin pohjautuva, vaikkakin huoneesta löytyy myös poikkeavia värejä. Tarkoitushan oli kumminkin olla ostamatta mitään uutta tähän projektiin, sillä juurikin uusiokäytetyt tavarat toimivat koko sisustusidean lähtökohtana.
Vierashuoneen muut sisustustavarat ja huonekalut löytyivät kodistamme. Osan olen aikaisemmin itse tehnyt, osa on joskus ostettua. Itse olen tehnyt sängyn yläpuolella roikkuvan unisiepparin, kampauspöydän ja sen tuolin, josta voit lukea artikkelistani
Mitä tein itse lisää kodistamme kierrätettyjen tavaroiden rinnalle?
Itse asiassa ainut asia mitä kodistamme ei vierashuoneeseen löytynyt, oli parisängyn runko. Parisängystä halusin matalan, jotta upea sängynpääty eli fototapetti näkyisi mahdollisimman hyvin. Runkopatjoja meille oli jäänyt kaksi ylimääräistä, ja niiden alle halusin kuormalavat, jotka käsittelisin siten, että niiden väri sopisi hyvin ympäristöön.
Kuormalavat näin ikään kuin laiturina, joka jatkui fototapetista vierashuoneen puolelle. Vieraat saisivat yöpyä siis ikään kuin ulkona palmujen alla rannalla. Yöpöydiksi korjasin ja maalasin vanhat rikkinäiset pinnatuolit, joiden selkänojat olivat ajan saatossa pudonneet kyydistä. Väreiksi niihin valikoitui päällimmäiseksi väriksi lämmin vaalea lilan sininen, joka mainiosti yhdistyi tapetin veteen, itse asiassa nappasin värin fototapetista.
Vuodevaatteiksi valitsin liinavaatteidemme joukosta pellavaiset pussilakanat, jotka lämminhenkisinä, rentoina ja luonnon materiaalisina sopivat hyvin huoneen temaan. Vanha kierrätetty talja toi ihanasti väriä huoneeseen, ja yhdistyi hyvin myös fototapetin värimaailamaan. Sängyn sinisävyiset koristetyynyt toistavat yöpöytien sävyä, kuvassa ne kumminkin näyttävät erivärisiltä kuin luonnossa. Papukaija- ja kasvikuvioiset pariovien verhot sopivat myös teemaan, ja ne jäivätkin paikoilleen, sillä Linda ei ottanut niitä mukaansa uuteen kotiinsa. Myös Lindalle tuunaamani kampauspöytä ja jakkara jäivät huoneeseen.
Muutoskohteena ollut vierashuone
Projektin työläin vaihe on mielestäni ollut huoneen tyhjentäminen Lindan kotoa poismuuton myötä. Muutot tuntuvat tapahtuvan aina jotenkin nopealla aikataululla, lisäksi tässä muutossa oli kipuiltavana vielä pesän tyhjenemiseen liittyvä luopuminen.
Kaikki muuton jälkeinen touhuilu tapahtuikin sitten lempeästi, pikku-hiljaa. Kiire ei ole hyvä seuralainen sisustus- ja muutostöissä, jos vain siltä pystyy välttymään. Itselläni myös vaikuttaa omissa projektiaikatauluissani se, että tuunaan paljon itse tavaroita ja huonekaluja, ja tämä vie aikaa, tosin siitä kyllä tykkäänkin. Tämä muutostyöprojekti tuntui todella mukavalta, ja täytyy sanoa, että ryhtyisin siihen vielä uudestaankin.
Nämä tuunaamani yöpöydät ovat olleet itselleni sen verran mieleiset, että ne toimivat edelleenkin yöpöytinä nykyisessä kodissamme, nyt omassa makuuhuoneessamme. Ja ne sopivat sinnekin aivan yhtä ihanasti kuin vanhan kotimme vierashuoneeseen. Huoneen pieni kampauspöytä on nykyään myös omassa makuuhuoneessamme, samoin tuo värikäs talja.
Kuormalavojen käsittely vierashuoneen sängyn rungoksi
Kuormalavat on tarkoitettu kuljetettavien tavaroiden alle helpottaakseen tavaroiden siirtämistä ja kuljettamista. Kuormalavoja säilytetään usein ulkotiloissa, ne saattavat sisältää kemikaaleja ja ovat likaisia. Tämän vuoksi kannattaa aina käsitellä kuormalavat ennen kuin niistä tuunaa mitään sisätiloihin. Kuormalavojen puupinnat ovat myös tikkuisia.
Aloitin näiden ilmaiseksi saatujen kuormalavojen käsittelyn pesemällä ne ulkotiloissa. Kun puu oli kunnolla kuivunut, hioin hiomakoneella ja käsin puuosat. Tämän jälkeen käsittelin puuosat värillisellä puunsuoja-aineella, jossa on mukana lakkaa. Käsittelyn voi tehdä myös maalaamalla tai lakkaamalla, käsittelyn jälkeen kuormalavojen on kuivuttava kunnolla ennen sisälle siirtoa.
Lavoja on yhteensä neljä, jotka ovat vierekkäin, ja lavojen päällä on kaksi patjaa. Kuormalavoja on kiinnitetty toisiinsa, jotta ne ei käytössä liikkuisi paikoiltaan. Lavojen pohjassa on käytetty runsaasti huonekaluhuopaa, joka suojaa lattiaa naarmuuntumiselta.
Yöpöydät vanhoista jakkaroista tuunaamalla
Yöpöytien tuunaaminen olikin jo paljon työläämpää kuin kuormalavojen käsittely. Yöpöydät olen tehnyt kahdesta vanhasta pinnatuolin raadoista, jotka joskus ihastuksissani ostin odottamaan parempia aikoja. Ne eivät todellakaan olleet kovin hääppösessä kunnossa, mutta en maksanutkaan niistä kuin 8 euroa/kpl. Näiden jo elämänsä eläneiden pinnatuolien myyjä ei ollut halunnut heittää niitä pois vaan arvosti vanhaa käsityötä niin paljon, että toivoi löytävänsä niille vielä jonkun, joka tuntisi samoin ja joka osaisi tehdä niille jotain.
Huonokuntoiset jakkarat tarvitsivat rakenteiden korjausta ja pintakäsittelyä. Korjaustyöt tehdään tässä samaisessa järjestyksessä eli ensin korjataan rakenteet ja vasta sen jälkeen tehdään pintakäsittelytyöt.
Yöpöytien tuunaaminen alkaa rakenteiden korjauksella
Kummastakin alkuperäisestä jakkarasta puuttui kaksi tukipuuta ja jalat heiluivat, sillä ne olivat irti. Tämän lisäksi tarkoituksena oli vaihtaa jakkaroiden kylmä sininen väri lämpimän sävyiseksi, ja patinoida sen pinta. Näin huonokuntoisissa jakkaroissa on paljon töitä, ja korjaustoimenpiteet riippuvat aina siitä, mitä ongelmia jakkarassa on.
Jakkaroiden rakenteiden korjausvaiheet
- aluksi valmistin harjan varresta puuttuvat neljä tukipuuta ja porasin niiden kiinnityskohtiin reiät
- kun tukipuut olivat valmiit ja ne istuivat reikiin, oli aika irroittaa jakkaroista jalat, jotka heiluivat. Vanha liima ja epäpuhtaudet oli putsattava sekä rei´istä että jalkojen koloista pois.
- tämän jälkeen liimasin puuliimalla kaikki osat paikoilleen…
- …ja jätin kuivumaan. Tässä vaiheessa kannattaa vielä tarkistaa ristimitat. Ristimittojen on hyvä olla 0,5 cm:n tarkkuudella samat ja tarkistettava että jakkara pysyy paikoillaan eikä liiku kuivuessa.
- lopuksi jakkaroiden liimauksia tuetaan. Tukemiseen riittää naru, joka pingotetaan tukipuiden yläpuolelle ja jota kiristetään asettamalla naruun palikka, jota kiertämällä narut kiristyvät. Näin jakkaroiden liimaukset kuivuvat oikeaan asentoon.
Jakkaroiden pintakäsittely
Rakenteiden korjausten ja liimausten kuivumisen jälkeen alkaa pintakäsittely. Pintakäsittelyn haluisin rosoiseksi ja patinoituneeksi, ja siksi maalasin jakkaroihin kaksi kerrosta maalia, ja hioin pintamaalin rikki, jotta alinkin maalikerros pilkottaisi ikään kuin patinana.
Sekä hiominen että maalaaminen tässä projektissa ovat suurpiirteistä puuhaa. Patinoinnin jäljen kuuluukin olla rouheaa, joten ei muuta kuin antaa vain mennä. Itse vaihtelin hiomapapereiden karkeuksia työn edetessäkin, mitä milloinkin sattui olemaan.
Pintakäsittelyn vaiheet
- aluksi hioin puupinnat 100-karkeuksisella hiomapaperilla, lopuksi 180:llä. Tarkoituksena oli saada karhennettua hyväkuntoinen maali, jotta se olisi vastaanottavainen uudelle. Hiontapöly pyyhitään pois nihkeällä rievulla.
- maaleiksi valitsin kaksi puolihimmeää Tikkurilan Helmi 30 -kalustemaalia: ruskea TVT S468 ja vaalea lilan sininen TVT V354. Maalit ovat vesiohenteisia, joten niille sopii tekokuituinen maalipensseli.
- aluksi tein maaliella kokeiluja, sillä en oikein osannut päättää kumpi maaleista tulisi alle ja kumpi päälle. Lopulta päädyin siihen, että ruskeasta tulee alusmaali ja sininen jää päälle (kuva alla).
- alusmaali (ruskea) saa kuivua vähintään yön yli
- välihiotaan kevyesti, minkä jälkeen maalataan toinen kerros sinisellä maalilla, annetaan kuivua
- lopuksi: pinnatuolit, jollaisia nämäkin ovat joskus olleet, ovat matalampia takaosastaan kuin etulaidasta. Koska näistä tuoleista puuttuu nyt selkänoja ja niistä on tullut jakkaroita, ja edelleen siis yöpöytiä, ne ovat epätasaisia. Jos tämä häiritsee, takajalkojen alle voi laittaa kahdet huonekaluhuovan palat ja etujalkojen alle yhdet. Näin kallistumaa saa tasapainotettua.
Sisustus- ja tuunailuiloa, Tuija
Tässä vielä yleiskuvia vanhan vuonna 1898 rakennetun entisen omakotitalomme yläkerrasta, jossa muutoskohteena ollut vierashuone myös sijaitsee. Koko huoneiston remontti on tehty silloin, kun lapset asuivat vielä kotona.
Tämän toisen vierashuoneen eli Kallen entisen huoneen tuunasimme myöhemmin Kallen kanssa, siitä voit lukea artikkelista Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän.
Tällainen siitä tuli siis myöhemmin tämän inspiraatiomme myötä.
Oi teidän vanhakoti näyttää ihanalta! Aika upea airBnB kohde ollut myös tuo ajatus laiturin jatkumisestakin on ihan mahtava! mulla oli joskus haaveena että kaikilla lapsilla olisi oma huone ja sitten kun lapsenlapset tulevat kylään, he voisivat yöpyä siinä äidin/isän vanhassa huoneessa sellaisenaan kuin se oli vielä äidin/isän siellä asuessa voi olla ettei tämä haave koskaan toteudu ja ehkä tuollainen Airbnb juttu olisikin paljon järkevämpi
https://www.sangynalla.fi
Kiitos. Onpa tuo sinun ajatus lastenlasten kyläilyistä ja oman vanhemman huoneessa yöpymisestä aivan ihana, ihan näin jo silmissäni nuo yökyläilyt. Tuo meidän tyhjilleen jäänyt asuinkerros toimi mainiosti AirBnb-majoittamiseen, aikansa sitäkin, mutta tykkäsin siitä.